Förberedelser på spelplanen


På engelska / in English.

Innan vi kastar oss in framtidsspekulationer tänkte jag skissa bakgrunden till kommande inlägg. Från min synvinkel är det ingen tvekan om att vi har gott om miljöproblem framför oss, allt från döende hav, problem med vår energiförsörjning, smygande klimatförändringar, för att inte tala om alla ekonomiska och politiska problem runtom i världen.

Det finns redan många som ägnar uppmärksamhet åt allt detta. I Sverige hittar vi t ex bloggarna Flute-tankar, Cornucopia?, Livet efter oljan, Aleklett’s Energy Mix och Effektbloggen med flera. Det finns också de som säger emot, framför allt när det gäller klimatförändringarna, t ex The Climate Scam eller Stockholmsinitiativet.

Vad det däremot är ganska ont om, både i Sverige och utomlands, är de som försöker få ihop alla dessa olika problem man ser till någon sorts helhet. Resultatet blir, trots allt engagemang och publicitet, mestadels handlingsförlamning och splittring – vi källsorterar lite (även om en stor del av soporna ska eldas upp till fjärrvärmen), kanske köper en miljöbil som går på diesel, men sen åker vi ändå till Thailand i ett par veckor. Mycket av det vi gör är naturligtvis bra, som att klimatkompensera flygresor med trädplantering, köpa bränslesnålare bilar, återvinna allehanda förpackningar och så vidare. Det finns dock inte mycket som tyder på att det räcker, tvärtom.

Vi ser ut att vara på väg in i en ny värld, där mycket av det vi tagit för givet kommer att visa sig oanvändbart. Redan nu, under och efter finanskrisen, har många ekonomiska grundantaganden visat sig mindre användbara efter att marknaderna bytte skepnad i och med den massiva statliga inblandningen.

Det vi mest av allt behöver är att få ihop hela den spretiga bilden till någon sorts helhet. Kanske går det inte att få ihop den till en enda prydlig bild, men bättre med några helhetsbilder att bedöma verkligheten utifrån än inga alls. Det är detta bloggen kommer att handla om ett tag framöver.

Annonser
%d bloggare gillar detta: