Nicole Foss / Stoneleigh i Göteborg


På engelska / in English.

Förra måndagen var jag på Ekocentrum i Göteborg och lyssnade på Nicole Foss, även känd som Stoneleigh från bloggen The Automatic Earth. Intressant nog var hörsalen fullsatt (jag hörde folk utanför som stod på en reservlista) med en mestadels ung publik. Jag kan ibland undra om det bara är jag som läser alla obskyra bloggar, så det var trevligt att se så många andra intresserade. Hur trevligt det nu är att ”domedagsprofetior” ligger i tiden…

Föredraget var synnerligen intressant och min korta sammanfattning av budskapet blir detta:

I grunden har vi en energikris – oljetoppen. Denna kommer att leda till problem eftersom vår ekonomiska tillväxt hela tiden har byggt på ökande energianvändning och speciellt under de senaste trettio åren drivit fram en gigantisk kreditbubbla. Sådana bubblor är i princip pyramidspel och de suger åt sig enorma summor eftersom alla tror att de ska bli rika. Det går bra så länge det finns pengar att lägga in i pyramidspelet. När den ekonomiska tillväxten tar stopp på grund av att energianvändningen inte kan öka längre spricker bubblan. Alla vill ta hem sin ”vinst” och när det visar sig att det inte finns så mycket pengar blir alla rädda och paniken sprider sig genom hela ekonomin.

Vi befinner oss enligt Foss precis i inledningsskedet av detta och mycket snart, inom några månader enligt vad jag minns det från föredraget, kommer korthuset att börja rasa. Den här kreditkollapsen leder till att närmare 95% av penningmängden, den del som består av kredit, helt enkelt försvinner, så kontanter kommer att bli extremt värdefulla. Samtidigt kommer de som lånat ut pengar att bli extremt angelägna att få tillbaka sina pengar, eftersom det är de enda pengar de har.

Slutsatsen av detta är i första hand att man ska göra sig skuldfri så långt det bara går, så att man inte riskerar att fordringsägaren kommer och försöker kräva in den med hjälp av Kennys Knäkross & Inkasso, och att man ska ha sina pengar så likvida som möjligt (aktier och fonder blir värdelösa när alla ska ta hem ”vinsten” samtidigt). I andra hand, eftersom detta kommer att slå mot hela den globala ekonomin och göra sådant som mat och kläder mycket dyrare, bör man satsa på att bygga upp lokala nätverk som kan hjälpas åt med överlevnaden i de tuffa tider som väntar. I tredje hand bör man inse att detta är en konsekvens av hur vi alla har betett oss i trettio år och att det inte är någon idé att leta syndabockar eller att ”straffa” någon. Risken för våldsamma rörelser är mycket stor när alla inser att deras pengar är väck.

Så långt min uppfattning av vad hon säger. Foss och The Automatic Earth, speciellt i föredragsform, presenterar ett välformulerat budskap med mycket diagram och förklaringar om hur energiförsörjning, finansbubblor, penningmängd, låneräntor mm hänger ihop. Det är lätt att ta in och det är lätt att man tolkar det hela som rena domedagsprofetian – ”alla våra pengar kommer att bli värdelösa – jättesnart!”

Om man läst The Automatic Earth, eller för den delen andra ekonomi- och oljetoppsbloggar, några år känner man igen känslan. Speciellt på amerikanska ekonomi- och finansrelaterade bloggar vällde det under 2008-2009 fram diagram över skuldsättning, dåliga lån och det ena med det andra och detta kunde ju bara inte hålla! Dollarn skulle kollapsa, Dow Jones ner till 10, det skulle bli hyperinflation och hyperdeflation. Det höll mycket riktigt inte heller – vi var extremt nära det scenario som Foss pratar om, när pengaströmmarna genom de översta systemen stannade efter Lehman Brothers kollaps.

Ändå blev det inte så. 30/12 skrevFoss kollega Ilargi på The Automatic Earth: ”2009 will be the year credit disappears.” Det blev inte så heller.

Det är lätt för mig att sitta här och beskäftigt peka på en lösryckt mening och säga att någon har haft fel, och jag tror att Ilargi och Foss har rätt i huvuddragen – sambandet mellan energi, tillväxt, krediter och penningmängd ser ut ungefär som de beskriver det och på ett eller annat sätt så kommer kreditbubblan att försvinna. Det är fullt möjligt att det går fort.

Just nu kan jag dock inte se att argumentationen håller. De blandar och ger friskt: en berättelse om hur det har gått efter tidigare bubblor och hur det finansiella systemet håller ihop blir plötsligt en källa till kvantitativa uttalanden om hur fort saker och ting sker. De är inte ensamma om detta – bankernas chefsekonomer och vår egen finansminister gör exakt samma sak hela tiden, och det går inte så bra med deras förutsägelser/gissningar heller.

Såvitt jag kan begripa är dock Foss och Ilargis berättelse i grunden riktig, och de har satt ihop den bättre än många andra som diskuterar oljetoppen. Den är inte komplett, och det som saknas leder till att nästan alla kvantitativa förutsägelser slår fel, utom möjligen den allra sista. Deras tips på hur man ska klara sig är däremot utmärkta, men de bygger å andra sidan på berättelsen och inte på några kvantitativa aspekter.

Enligt Foss själv är också syftet med turnerandet och föreläsandet att ge åhörarna en psykologisk vaccination mot den panik som hon väntar sig. Det syftet uppnår hon på ett briljant sätt. Jag upplevde själv föredraget ungefär som en kalldusch, och då har jag ändå hört budskapet förut.

Vill man veta mer finns det massor av ställen att börja på. Man kan titta på film, till exempel denna, där Foss säger ungefär det som sades i föredraget fast i mindre genomarbetad form, eller köpa en DVD eller webbversion av ungefär samma föredrag som hölls i Göteborg. Man kan också läsa ”How to Build a Lifeboat” , ”40 ways to lose your future”  och sedan resten av The Automatic Earth:s ”Primer Guide”. Om man har gott om tid.

Diverse andra bloggare, som Minplanet, Cornucopia , Osunt, Terra Nova och Peak Oil – Peak Everything har också skrivit om Foss Sverigebesök.

Annonser

5 responses to this post.

 1. Posted by 40-talist on 2011/04/06 at 12:20

  Plötsligt hör vi Georg Borgström igen från 60-talets miljöuppvaknande. Han gav oss skrämselhicka. Det känns inte bättre nu, hjulen rullar snabbare och varningsklockorna ringer. Dags att börja ligga knöligt när pengarna ska ner i madrassen? Skämt åsido, utvecklingen känns skrämmande.

  • Det är en odiskutabel poäng – ”vargen kommer” har vi hört förut. Det är lätt att se att något är ohållbart eller inte kan fortsätta i all evighet och dra slutsatsen att det kommer att gå i putten mycket snart, men det betyder ju inte att det gör det. Å andra sidan: om det nu är så många som under 50 års tid har tyckt sig se vargen smyga i skogsbrynet, ska man då anta att det inte alls finns någon varg?

   Eller ur en annan vinkel: hjulen som rullar. De ska rulla snabbare eller långsammare, det kan gå ner eller upp. Men tänk om det går åt sidan istället?

   Jag får återkomma till det där, och just nu håller jag på och letar efter lite mer sammanhängande bilder av en framtid där det blir ganska bra istället (med tanke på oljetoppen eller finansproblemen). De är svåra att hitta, om man inte ger sig till transhumanisterna och deras singularitet, men den idén har jag andra problem med… Fast tanken med bloggen är inte att det bara ska vara elände!

 2. Posted by LC on 2011/06/01 at 15:52

  Jag var också och lyssnade på Nicole Foss på Ekocentrum. Foss dystra framtidsvision framstår i det närmaste hoppingivande i jämförelse med till exempel professor Guy McPhersons uppfattning om vad vi kan förvänta oss i närtid. Personligen säger jag varken det ena eller det andra om detta, utan instämmer i din analys att ingen kan veta hur saker och ting utvecklar sig. Men nog är det skrämmande läsning, som ter sig ganska radikal. Det skulle vara mycket intressant att få din analys och dina reflektioner på professorns framtidsvisioner.

  Guys kritik mot John Michael Greer ligger främst i att han inte delar JMG:s uppfattning om att det kommer att bli en ”long descent”, utan en mycket snabb – och snar – kollaps.

  • Guy McPherson var en ny bekantskap, så jag får be om uppskov tills jag hunnit läsa lite mer av vad han skriver. Men ”lights out” i juli låter onekligen som elände. Jag misstänker att jag inte varit riktigt rättvis mot ärkedruid Greer – hans teorier lämnar gott om utrymme för plötsliga, om än lokala/regionala, kollapser. Jag återkommer om hr McPherson när jag läst mer!

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: